Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Παρέμβαση για τη σωτηρία του “Ξενία” που καταρρέει

(πηγη: εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" - 15/10/2008)

Από τον πολιτικό μηχανικό Μανόλη Βασιλάκη


Παρέμβαση για τη διάσωση του μοτέλ Ξενία, επιχειρεί ο γνωστός συμπολίτης μας, πολιτικός μηχανικός Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος με ανοικτή επιστολή του ζητά από τους δημάρχους Ηρακλείου Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών να παρέμβουν, προκειμένου να μην καταρρεύσει το θαυμάσιο αυτό κτηριακό συγκρότημα, (που αποτελεί έργο του, πολύ σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη).

Τα στοιχεία της έρευνας του κ. Βασιλάκη, ο οποίος μέτρησε λεπτομερώς τις απίστευτες φθορές του κτηρίου, δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τις απίστευτες ευθύνες της πολιτείας, που για άλλη μια φορά γύρισε την πλάτη της στην αξιοποίηση ενός σπουδαίου κτηριακού συγκροτήματος το οποίο εγκατέλειψε στη μοίρα του και το άφησε κυριολεκτικά να ρημάξει.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή το κτήριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και εγκαταλείφθηκε μετά τη δεκαετία του ’70.
Από τότε μέχρι σήμερα το κτήριο- «φάντασμα» που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, γεγονός που προσβάλλει βαθειά την πολιτεία, που αντιμετωπίζει με τέτοια απαξίωση κτήρια μεγάλης αξίας σε σχέση με την αρχιτεκτονική δομή τους, για την κατασκευή των οποίων δαπανήθηκαν χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Από την πλευρά του πάντως ο Μ.Βασιλάκης, αυτοβούλως βλέποντας το σπουδαίο αυτό συγκρότημα να καταρρέει προχώρησε σε μια ενδελεχή καταγραφή της δομικής κατάστασης του, από την οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι «οι φθορές στο φέροντα οργανισμό σε συνδυασμό με προβλήματα στη διαμόρφωσή του, σύμφωνα με τα τότε αλλά κυρίως με τα σημερινά δεδομένα, εγκυμονούν τον κίνδυνο κατάρρευσης και σε ένα μετρίας εντάσεως σεισμό.

Αν η αδιαφορία συνεχισθεί για λίγα ακόμη χρόνια, η διάβρωση θα προχωρήσει και τότε μπορεί να έχομε κατάρρευση κάποιων κτιρίων και μόνο υπό το βάρος των στατικών φορτίων».

Ο ίδιος στην ανοικτή επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Μοτέλ ΞΕΝΙΑ, ένα θαυμάσιο κτιριακό συγκρότημα μιας εποχής που η ελληνική πολιτεία προσπαθούσε να δώσει ώθηση στο διαφαινόμενο τουριστικό ρεύμα με ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, το έργο ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα, του Άρη Κωνσταντινίδη, που προτείνεται να κηρυχθεί διατηρητέο, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση παντός αρμοδίου. Για να σωθεί το κτιριακό συγκρότημα πρέπει ν’ αποκτήσει διαρκή χρήση. Οι διαφαινόμενες λύσεις είναι δύο : παραχώρηση από τα ΕΤΑ σε ιδιώτη ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεδομένου ότι στους τρεις Δήμους έχει παραχωρηθεί η γειτονική έκταση, προβάλλει ως ενδεδειγμένη η παραχώρηση στους ίδιους και του ΞΕΝΙΑ. Οι τρεις Δήμοι έχουν τη δυνατότητα από κοινού, εντάσσοντας το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να ενισχύσουν και να ανακαινίσουν το κτίριο. Η αποκατάσταση του συγκροτήματος πρέπει να γίνει με σεβασμό προς την αξία του.


Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60

Το Μοτέλ ΞΕΝΙΑ χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε παραθαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 84,5 στρεμμάτων. Έχει δυναμικότητα 84 κλινών, κατανεμημένων σε 7 συγκροτήματα των 6 δίκλινων δωματίων, που είναι διατεταγμένα γύρω από μια κεντρική αυλή. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, μπάρ, σαλόνι και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Όλα τα κτίρια είναι ισόγεια και έχουν κάτοψη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου ή που συντίθεται από ορθογώνια παραλληλόγραμμα και είναι τοποθετημένα σε κάνναβο. Δεν υπάρχουν ανισοσταθμίες ούτε καμπύλα τμήματα ή στοιχεία. Στα περισσότερα κτίρια έχουν προβλεφθεί υπόστεγα μπροστά από τους κυρίους χώρους, που σχηματίζονται από μια σειρά υποστυλωμάτων και την πλάκα της οροφής .

Εδώ και πολλά χρόνια το συγκρότημα έπαυσε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Ανήκει στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που διαχειρίζονται την περιουσία του ΕΟΤ. Σήμερα ορισμένα κτίρια χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.


Ποιες είναι οι βλάβες του κτηρίου

Δραματική είναι η εικόνα που σήμερα εμφανίζει το κτήριο, καθώς παρατηρείται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση του Μ.Βασιλάκη, «οξείδωση του οπλισμού και αποκόλληση του σκυροδέματος σε διάφορα εξωτερικά στοιχεία του φέροντος οργανισμού. Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης αναφερόμαστε μόνο στα εξωτερικά στοιχεία, επειδή τα περισσότερα εσωτερικά δεν ήταν προσπελάσιμα αλλά και επειδή είναι προστατευμένα από την ατμοσφαιρική διάβρωση και δεν αναμένεται να έχουν άξιες λόγου βλάβες. Τα εξωτερικά τμήματα των οροφών των κτιρίων, δηλ. οι οροφές των υποστέγων και οι πρόβολοι παρουσιάζουν διάβρωση του οπλισμού και τοπικές ή εκτεταμένες αποκολλήσεις του σκυροδέματος που τον καλύπτει.

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται διαχωρισμός των υποστυλωμάτων διαστάσεων 25 Χ 32,5 εκ. στα εξ ων συνετέθησαν, δηλ. του τμήματος 25 Χ 25 με συνδετήρες από το τμήμα 25 Χ 7,5 εκ. που δεν έχει συνδετήρες . Το σκυρόδεμα που έχει αποκολληθεί προέρχεται από το εκτός συνδετήρων σκυρόδεμα των τμημάτων 25 Χ 25 και από ολόκληρα κομμάτια των τμημάτων 25 Χ 7,5.

Σε αρκετά υποστυλώματα τα τμήματα που έχουν αποκολληθεί κρέμονται απειλητικά, έτοιμα να πέσουν ενώ σε άλλα σχηματίζουν ολόκληρο σωρό στη βάση τους . Στον πίνακα 1 καταγράφεται ανά κτίριο και στο σύνολο ο αριθμός των υποστυλωμάτων που ανήκουν σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Επί συνόλου 240 υποστυλωμάτων:

σε καλή κατάσταση είναι 13 (ποσοστό 5,4 %)

παρουσιάζουν ρωγμές 26 (ποσοστό 10,8 %)

παρουσιάζουν αποκόλληση ακμών 39 (ποσοστό 16,3 %)

παρουσιάζουν αποκόλληση σκυροδέματος σε μεγάλη έκταση 162 (ποσοστό 67,5 %).

Ως προς την κατάσταση του οπλισμού των υποστυλωμάτων, παρατηρείται σε πολλά υποστυλώματα μείωση της διατομής των διαμήκων ράβδων (διαμέτρου 20 ή 8 χιλ. ) λόγω διάβρωσης. Οι λεπτοί συνδετήρες διαμέτρου 6 χιλ. σε πολλές περιπτώσεις έχουν κοπεί. Υπάρχουν υποστυλώματα χωρίς ούτε έναν ακέραιο συνδετήρα. Διάβρωση έχουν υποστεί και αρκετοί από τους σωλήνες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που περνούν μέσα από τα υποστυλώματα. Χωρίς να είναι αντικείμενο της παρούσας έκθεσης αναφέρεται, για να δοθεί μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης των κτιρίων, ότι μέσα σε κάποια από τα κτίρια υπάρχουν άχρηστα αντικείμενα και σκουπίδια , το πράσινο μπροστά από ορισμένα κτίρια έχει φουντώσει αποκλείοντας την πρόσβαση προς τα δωμάτια, υπάρχουν φρεάτια ανοιχτά ενώ παρατηρείται εκτεταμένη διάβρωση σωλήνων εξαερισμού και ηλεκτρικών πινάκων. Μέσα στο διαβρωμένο πίνακα διακρίνομε ασφάλειες μιας νεότερης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενώ κάποιοι προβολείς άναβαν μέρα μεσημέρι . Οι βλάβες, δηλ. οι ρηγματώσεις και αποκολλήσεις του σκυροδέματος που εμφανίζονται στο 95 % των εξωτερικών υποστυλωμάτων και σε άλλα εξωτερικά δομικά στοιχεία, οφείλονται στη διάβρωση του οπλισμού λόγω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας.

www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails